Republic

Symposium “Staten van Dienst” en lancering prototype – 23 september 2021

Op donderdag 23 september 2021 organiseerde het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis het symposium Staten van dienst. Met dit symposium stond het Huygens Instituut in eerste plaats stil bij de indrukwekkende staten van dienst die Ida Nijenhuis heeft gehad als bronnenontsluiter en als onderzoeker. Ida Nijenhuis was vanaf 1998 tot haar pensionering begin 2021 in verschillende functies verbonden aan het Huygens Instituut (en voorgangers), en bekleedde daarnaast van 2009 tot 2017 aan de Radboud Universiteit Nijmegen de bijzondere leerstoel Bronontsluiting en bronnenkritiek ten behoeve van historisch onderzoek.

Ida Nijenhuis

Daarnaast markeerde het symposium een belangrijke mijlpaal binnen het REPUBLIC-project, waarvan Ida Nijenhuis de initiatiefnemer is. REPUBLIC heeft tot doel alle resoluties van de Staten-Generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1576-1796) digitaal te ontsluiten. Het project zal resulteren in een webeditie waarin de resoluties met behulp van computationele technieken op verschillende manieren kunnen worden doorzocht en bestudeerd. Tijdens het symposium lanceerde het REPUBLIC-team een eerste versie van deze webeditie, die tot stand is gekomen onder het projectleiderschap van Ida Nijenhuis. Dit Prototype Achttiende Eeuw, dat een basale toegang verschaft tot de gedrukte resoluties uit de periode 1703-1796, is vanaf heden toegankelijk via de projectwebsite van REPUBLIC. Gedurende het symposium kwamen er verschillende sprekers aan het woord, die elk vanuit een eigen invalshoek reflecteerden op de loopbaan van Ida Nijenhuis en het digitaal ontsluiten en onderzoeken van de resoluties van de Staten-Generaal