Republic

Nieuwe website & start crowdsourcingproject

Achter de schermen waren we al even bezig, maar sinds vandaag, 16 juni, is REPUBLIC echt live gegaan: met een projectwebsite en een prachtig crowdsourcingproject!

REPUBLIC is een samenwerkingsproject tussen het Huygens ING en het Nationaal Archief dat de online toegang tot de resoluties van de Staten-Generaal gaat verzorgen. Het is een bijzondere samenwerking tussen historici, data-experts en publiek.

Op de projectwebsite zijn nu al achtergronden over het project te vinden. In de komende maanden gaan we die verder vullen met verhalen van experts en vrijwilligers over bijzondere resoluties en vondsten.

Op het crowdsourcingplatform Velehanden.nl is ook het project Goetgevonden! Besluiten van de Staten-Generaal van start gegaan. Hier gaat een groep geschiedenisliefhebbers ons helpen om de automatisch gegenereerde teksten van HTR-tool Transkribus te corrigeren. We hopen op deze manier 50.000 scans (bijna 100.000 pagina’s) foutloos op te leveren: als input voor de online editie en zodat de computer de rest van de bijna half miljoen pagina’s zelf kan gaan doen.

We hopen op veel helpende handen, geinteresseerde lezers en een vruchtbare samenwerking!